Duurzaamheid, het is actueler dan ooit. Het ene bedrijf schreeuwt nog harder hoe "groen" ze wel niet zijn dan het andere. Dus... wat doet Stip & Bloem in het kader van duurzaamheid?
- Allereerst vind ik het belangrijk om op duurzaamheid te letten bij het inkopen van mijn assortiment. Hoe lang gaat een artikel mee, waar is het van gemaakt, hoe is het geproduceerd, door wie is het gemaakt, hoe "groen" is de producent? Artikelen die superleuk zijn, maar zijn gemaakt van dubieuze materialen of waarvan je weet dat ze niet lang meegaan, komen niet in mijn assortiment.
- Ik voeg geen geprinte pakbonnen of facturen bij. Bij je bestelbevestiging zit een pdf-factuur bijgevoegd. Wil je deze opnieuw ontvangen? Mail dan even naar info@stipenbloem.nl en ik mail hem nogmaals.
- Er wordt zo min mogelijk geprint. Bestellingen pak ik in met de laptop naast me, zodat ik geen pakbonnen hoef te printen. Voor mijn administratie print ik geen verkoopfacturen, deze bewaar ik digitaal.
- Alle pakketjes worden bij mij opgehaald door verzendpartner Boekuwzending. Omdat zij toch meerdere klanten in Alphen aan den Rijn hebben, is dit duurzamer dan dat ik de post zelf met de auto weg moet brengen.
- Het hele pand is voorzien van zonnepanelen. Deze energie wordt ook gebruikt voor de verwarming, waardoor er geen gas meer nodig is.
- Dozen worden zoveel mogelijk hergebruikt en zo min mogelijk nieuw gekocht. Familie, vrienden en zelfs een paar klanten sparen dozen voor Stip & Bloem en ik neem geschikte doosjes mee bij tuincentra en supermarkten. Inmiddels sparen een paar winkels in Alphen ook doosjes voor me.
- Alle dozen die ik niet meer kan gebruiken worden op verkoopgroepen aangeboden als verhuisdozen en als het echt niet anders kan gerecycled.
- Binnenkomende voorraad wordt soms verpakt in bubbelfolie en opgevuld met luchtkussentjes. Dit materiaal gebruik ik zelf weer voor de uitgaande bestellingen. Gelukkig stappen de meeste leveranciers inmiddels ook over op papieren vulmaterialen.
- Ik gebruik geen bubbelfolie enveloppen, omdat deze door de combinatie plastic/papier lastig te recyclen zijn. Ik kies dus voor kartonnen brievenbusdoosjes. Deze koop ik nieuw omdat er niet genoeg aanbod in gebruikte brievenbusdoosjes is. Ik kies voor ongebleekt/ongeverfd kraftpapier, ipv witte of gekleurde doosjes.
- Ik gebruik soms plastic verzendzakken. Deze zijn van gerecycled plastic, zijn licht en je verzendt hiermee geen lucht. Dit maakt ze duurzamer dan je zou verwachten. Gebruik ze zelf opnieuw als verzendverpakking of als afvalzakje en als dat niet kan kun je ze recyclen.
- De kokertjes die overblijven als de plakbandrollen of klosjes touw op zijn bied ik op Facebookgroepen aan als knutselmateriaal. Meestal gaan ze vervolgens naar een basisschool of kinderdagverblijf.
- Afhaalbestellingen worden verpakt in papieren tasjes of zakjes. Soms hergebruik ik tasjes die ik zelf ergens kreeg.
- Ik gebruik alleen duurzaam materiaal om cadeautjes mee te verpakken: herbruikbaar satijnlint of biologisch afbreekbaar cadeaulint, washitape ipv plastic plakband, duurzaam cadeaupapier.
- Dozen worden dichtgeplakt met papiertape.
Ik besef dat er nog veel winst te behalen valt, maar iedere stap is er één. Ik zal scherp blijven kijken naar mijn bedrijf en waar mogelijk kiezen voor een groenere variant.